• Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Vrankamen: Proslava sv. Ilije, Proroka

U nedjelju, 13. srpnja 2014. godine na Vrankamenu je proslavljen sv. Ilija, Prorok. Sv. misu u 12.00 sati je predvodio fra Ivan Pervan, a koncelebrirao fra Janko Ljubos. Iako je vrijeme bilo promjenljivo, ipak se okupilo preko 250 vjernika iz Uskoplja, Viteza, Busovače, Brestovskog, Kiseljaka, Lepenice, Kreševa, Fojnice i ostalih krajeva.

Tradicija održavanja sv. mise na jednom od najvećih vrhunaca planinskog masiva Vranice, nedjeljom oko blagdana sv. Ilije, održava se preko 250 godina. Fojničani, Gvožđani, Busovljaci, Uskopljaci, Sutješčaci, Vitežani i ostali čuvali su stada ovaca, goveda i konja. I danas se zna gdje su npr. Gvožđanske staje. U svojim molitvama pastiri su se posebno obraćali zagovoru sv. Ilije, da ih Bog sačuva od nevremena, posebno od gromova. Danas, nažalost, rijetki čuvaju ovce. Stada i pastira gotovo da i nema. Danas je sve više vikendaša i onih koji dođu na izlet, zbog zdravstvenih i drugih razloga. Ipak je jedno sigurno: danas, kao i prije, vjernici dolaze na Vrankamen jer su se zavjetovali. Vjernici žele Boga u svojoj blizini, baš kao što je bio bliz i u životu sv. Ilije, Proroka. Poslije je druženje nastavljeno na Fratarskim stajama.

fotografije

 

Fojnička škrinja, br. 28

Dragi prijatelji Fojničke škrinje,

protekli period obilježen je nezapamćenim poplava u većem dijelu Bosne i Hercegovine. Stotine tisuća ljudi privremeno je iseljeno iz svojih domova, a mnogi su, uslijed pojave klizišta, ostali bez svojih kuća. Solidarnost građana BiH i ovoga puta je bila na djelu. Akciji prikupljanja pomoći za nastradala područja priključili su se i Fojničanke i Fojničani. Od privatnih inicijativa na raščišćavanju poplavljenih gradova i naselja, preko onih organiziranih u okviru Crvenog križa, planinarskog društva i mnogih fojničkih udruga, pomoć je odlazila u vidu hrane i vode, alata, obuće, odjeće, pokrivača... Mi vam donosimo samo kratki presjek mnogobrojnih aktivnosti vođenih u cilju ublažavanja posljedica elementarne nesreće koja je zadesila našu državu.

Veoma važan događaj za Fojnicu bio je otvaranje obnovljenog muzeja Franjevačkog samostana. Dugogodišnji projekat koji se bazirao prije svega na očuvanju vrijednog blaga, a potom i na njegovoj prezentaciji široj publici, okončan je zahvaljujući velikom trudu naših franjevaca, mnogobrojnih donatora iz zemlje i inozemstva, prije svega Vladi RH. To je bio i povod za dolazak aktualnog premijera RH - Zorana Milanovića, kao i mnogobrojnih uvaženih gostiju sa domaće kulturne i političke scene.

Kao i uvijek, i u ovom broju vam predstavljamo naše Fojničanke i Fojničane u dijaspori, naše domaće poduzetne snage, dajemo savjet za zdrav život... Novost je rubrika "Savjeti veterinara", za koju se nadamo da će u mnogome pomoći razvoju stočarstva i svih srodnih grana, te praktičnim savjetima u svakodnevnom životu.

Sugrađanima islamske vjeroispovijesti želimo blagoslovljen mjesec ramazana, da ustraju u postu, sretno i u zdravlju dočekaju svoj velik praznik - Bajram. Našim Zmajevima želimo uspjeh na svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu, da ostanu srčani upravo onako kako su se pokazali na prvoj utakmici sa Argentinom. Uživajte novu Škrinju!

Suzana LOVRIĆ, urednica

 

Kosidba u samostanskom voćnjaku na brdu Križ

Franjevaci su došli u Fojnicu polovicom XIV. stoljeća gdje su u sjevernom dijelu tadašnjeg naselja, na lokalitetu Pazarnice, sagradili crkvu i samostan. Početkom XVI. stoljeća, godine 1503. crkva i samostan premješteni su na donje padine brda Križ, gdje se i danas nalaze. U povijesti dugoj preko 650 godina bilo je mnogo poteškoća, nevolja i tragedija, ali isto toliko i radosti u zajedništvu i povezanosti ne samo katoličkog puka sa svojim fratrima. Bilo je stotine načina na koji se to potvrđivalo, a na jedan su župljani podsjetili prve subote u srpnju 2014. godine.

Dvadesetsedam župljana došli su kositi i kupiti travu (čairu) na padinama brda Križ iznad samostana gdje je prije šesnaest godina zasađen voćnjak. Ta gesta, taj znak odanosti fratrima u Samostanu Duha Svetoga, može se nekomu učiniti sitan, ali on je beskrajno važan i drag svima koji na umu i u srcu imaju misao za važnost franjevaštva u povijesti Fojnice i BiH. Fojničani su barem na jedan dan zaboravili životne probleme i prihvatili se kose, belegije, čekića, vila i grablji. Najviše ih je bilo iz Šćitova (trojica braće Stojanovića, Nikica, Stipica i Ivica), rođak im Ivo Stojanović, a čast gornjeg dijela župe spasili su učitelj Viktor Knežević i Zdeno Miličević.

Lijepo je bilo vidjeti kosce i kupilice. Tako smo se barem na kratko prisjetili lijepih vremena rada, reda i poroda. / R. R.

fotografije/hazim.čukle

 


Stranica 7 od 51

Župa Fojnica

Trenutno aktivnih Gostiju: 7 
Posjete Sadržajima : 215437Copyright © by Franjevački samostan Fojnica | All rights reserved | Designed by webmaster