• Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Kužno groblje: Proslava sv. Roka

U subotu, 16. kolovoza 2014. godine, u 19.00 sati na Kužnom je groblju po prvi puta proslavljen blagdan sv. Roka, zaštitnika od bolesti kuge, zaraznih i ostalih teških bolesti. Sv. misu predvodio je fra Nikica Vujica, gvardijan, uz koncelebraciju fra Janka Ljubosa, kustosa Muzeja. Iako je bilo kišno vrijeme, na sv. misi je bilo preko 200 vjernika.

Razloge da danas na ovome mjestu, Kužnom groblju, slavimo sv. Roka - na početku sv. mise gvardijan fra Nikica je objasnio - pronalazimo u XVIII. i XIX. stoljeću, kada je fojničkim krajem harala opaka bolest kuga. Godine 1731. zabilježena je prva pojava kuge, koja nije odnijela mnogo života. Druga je bila dugotrajnija (1813.-1817.) od koje je pomrlo gotovo cijelo stanovništvo Fojnice. Svi su, bez obzira na vjeru koju su ispovijedali, borili se da sačuvaju svoje živote. Tako su se i katolici molili Bogu da ih sačuva od kuge (a tu su bolest personificirali u mračnom liku iz pakla s kosom u rukama). Iz tog teškog vremena za stanovništvo Fojnice, imamo dvije zavjetne slike (čuvaju se u Galeriji slika Samostana u Fojnici), preko kojih su se katolici utjecali Bogu za pomoć i zaštitu: Slika Mihe Čuića Sv. Anto Pustinjak iz 1800. (drugi patron Samostana i zaštitnik grada Fojnica), te Oltarna pala splitskog slikara Sebastiana de Vite s početka 18. stoljeća, na kojoj je naslikana Bogorodica sa sv. Rokom, sv. Sebastianom, anđelima i skupinom franjevaca i vjernika. I jedna i druga slika svjedoče o teškom vremenu kada je kuga harala Fojnicom. Stanovništvo je u ta vremena napuštalo grad i bježalo u sela. Jedan od zbjegova je i Trošnik, u kojem i danas postoji groblje gdje su pokapani umrli od kuge. Danas se ovo groblje naziva Kužno, i svake Mlade nedjelje slavi se sv. misa u 7.00 sati (dočeka se u molitvi izlazak sunca). Na groblju su mnogi križevi bez imena. Bog je uslišio molitve svoga naroda. Pozagovoru sv. Roka, sv. Sebastijana, sv. Ante Pustinjaka, kuga je prestala i narod je spašen.

Prije trinaest godina (2001.), ondašnji gvardijan fra Janko Ljubos započeo je s održavanjem sv. misa na ovom groblju, svake Mlade nedjelje (osim u zimskom razdoblju). Vjernici su od pamtivjeka dolazili na ovo groblje, u kojem su pokapani umrli od strašne kuge koja je harala Fojničkim krajem u XVIII. i XIX. st. Sadržaj zavjeta je bio da se u molitvi pješice (najčešće bosonog) prije izlaska sunca, dođe na Kužno groblje, gdje se zapale svijeće i izmole ostale molitve. Koliko je zavjet vjernika snažan govori i jedna zgoda: fratar-svećenik je u ranim jutarnjim satima krenuo džipom na Kužno groblje imati sv. misu u 7.00 sati; budući da je snijeg zapadao, nije mogao dalje od Trošnika, pa se odlučio vratiti, i kad je rekao vjernicima da se mora vratiti, oni su mu odgovorili da ipak ne odustaju obaviti svoj zavjet. I danas mnoštvo vjernika Mladim nedjeljama rado dolazi na Kužno groblje, koje je postalo zavjetno mjesto fojničkog kraja.

 fotografije

 

Porcijunkula u Kazijevićima

Danas je u Kazijevićima (Prokoški kraj - put Prokoškog jezera, Rostova, Uskoplja, Travnika i Bugojna) proslavljena Porcijunkula (Blažena Djevica Marija Anđeoska). Središnje misno slavlje predvodio je fra Domagoj Šimić. U svojoj propovijedi fra Domagoj je jednostavno govorio o maloj crkvici (porcijunkuli) u Asizu posvećenoj Mariji od Anđela, te o potpunom oprostu, u početku privilegiranom samo ovoj maloj crkvici.

Na sv. misi je bilo preko 120 vjernika iz naše župe, ali i Fojničana koji žive i rade u raznim dijelovima svijeta. Nakon sv. mise vjernici su ostali razgovarati uz svirku i kolo.

Crkvica u Kazijevićima, koju je 1969. godine – po projektu fra Bože Borića – sagradio pok. fra Franjo Mušura, ondašnji gvardijan, ali i današnja proslava, po mnogo čemu podsjeća na Porcijunkulu iz Asiza, posebno po jednostavnosti, malenosti i poniznosti.

fotografije

 

Otigošće, 27. 7. 2014.: Proslava sv. Ane

U nedjelju, 27. srpnja 2014. godine na Otigošću je proslavljena sv. Ana. Sv. misu u 11.00 sati predvodio je fra Ivan Pervan, a koncelebrirao fra Janko Ljubos. Misno pjevanje je animirao orguljaš Damir Iviš. Na sv. misi je bilo preko 150 vjernika, uglavnom s Otigošća i okolnih sela. Ovoj je proslavi prethodila trodnevna duhovna priprava. Otigošćani svoju zaštitnicu, sv. Anu, proslavljaju u skromnosti, ali u dubokoj vjeri, nadi i ljubavi, baš kako i dolikuje pravim kršćanima. Nakon misnog slavlja, vrijedni prakaratur Anto Petrović Tusija, a i ostali Otigošćani, priredili su ručak za sve misare (vjernike koji su bili na sv. misi). Uistinu bilo je lijepo i svečano na Otigošću, na proslavi sv. Ane. Prilog TV KISS-a

 


Stranica 7 od 53

Župa Fojnica

Trenutno aktivnih Gostiju: 17 
Posjete Sadržajima : 221621Copyright © by Franjevački samostan Fojnica | All rights reserved | Designed by webmaster