• Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

FRATARSKE STAJE: Izlet ministranata

U subotu, 14. 6. 2014. god. bio je radosni ministrantski izlet na Fratarske staje. Bilo je naših 26 ministranata, zajedno s fra Domagojem Šimićem, dvije framašice i dva mladića iz Laverne. Izlet je bio nagrada ministrantima za uspješnu 2013/14. ministrantsku godinu. Družili su se, zabavljali, igrali, plesali, planinarili, pa čak ni gusta magla i kiša, koja je neprestano padala, nisu mogli pokvariti njihovo raspoloženje. I kad se mrak već polako spuštao, krenuli su svojim domovima nasmijani i sretni. / Maja KNEŽEVIĆ

fotografija

 

ZAGREB: Hrvatski državni arhiv obilježava Međunarodni dan arhiva

Izložba "Sarajevski atentat 1914. godine i Prvi svjetski rat u dokumentima arhiva Samostana u Fojnici" otvorena je 9. 6. 2014.g. u Hrvatskom državnom arhivu (HDA), te se tako ta institucija pridružila ovogodišnjem obilježavanju Međunarodnog dana arhiva na temu "Prvi svjetski rat u hrvatskim arhivima".

Pomoćnica ministrice Vesna Jurić Bulatović podsjetila je da se Međunarodni dan arhiva obilježava od 2008., a Međunarodno arhivsko vijeće za taj je dan odabralo 9. lipnja, datum kada je osnovano 1948. pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Toga dana arhivi upoznaju javnost sa svojim aktivnostima i pripremaju posebne programe kojima javnosti žele približiti svoju vrijednost i pristupačnost, važnost dokumenata koji su u njima pohranjeni, važnost načina na koji se oni pohranjuju te predstaviti osobito vrijedne ili rijetko viđene arhivske primjerke.

Izložba koja je danas otvorena u Arhivu obuhvaća materijale povezane s razdobljem Prvoga svjetskog rata poput fotografija Sarajeva nakon atentata, fotografija suđenja atentatorima na Franju Ferdinanda i Sofiju Hohenberg, brojnim dokumentiranim zapisima, ratnim izvještajima i stranicama tadašnjih novina "Sarajevskog lista", a otvorio ju je jedan od autora izložbe, kustos franjevačkog samostana Svetog Duha u Fojnici u BiH fra Janko Ljubos.

Izložba s dokumentiranim zapisima iz Prvog svjetskog rata sve nas potiče na razmišljanje kako je rat strašno zlo, te je poruka "ljudima u vjeri da se ne bi trebali baviti politikom, već nečim drugim", istaknuo je fra Ljubos.

Ravnateljica HDA Vlatka Lemić istaknula je da se ovom izložbom željelo pridonijeti obilježavanju stogodišnjice ratnih stradanja koje je donio Prvi svjetski rat. Ta značajna obljetnica različitim događanjima obilježit će se diljem svijeta, napomenula je Lemić i najavila da će se događaj na poseban način obilježiti od 26. do 29. lipnja u Sarajevu.

Obilježavanje Međunarodnog dana arhiva u HDA nastavljeno je prigodnom izložbom "1914. u dokumentima HDA-a", te projekcijom filma "Sarajevski atentat".Osim u Zagrebu, Dan arhiva obilježava se i u Varaždinu, Šibeniku, Zadru, Splitu, Pazinu, Korčuli, Sisku, Bjelovaru, Gospiću, Osijeku, Slavonskom Brodu, Karlovcu i Vukovaru. / narod.hr

 

Proslava Duhova, patrona Samostana i Župe Fojnica

Ovogodišnja proslava Duhova - patrona Samostana i Župe Fojnica, kojoj su prethodile devetnice i trodnevnice, nije mogla biti drugačija nego lijepa, dostojanstvena i duboko vjernička. Duhovnu pripremu vjernika u trodnevnicama vodili su fra Damir Pavić, župnik iz Brestovskog i fra Danijel Rajić, asistent FSR-a i FRAME Bosne Srebrene. Uočnica je bila posebno lijepa jer se taj dan u Fojnici obilježavao Dan ekologije Frame Bosne Srebrene, kada se sakupilo oko 300 mladih framaša iz raznih dijelova naše Provincije. Veliki posao u organizaciji dali su mladi iz La Verne. TV KISS

Na sam dan Duhova došlo je mnoštvo vjernika iz okolnih župa, ali i iz Uskoplja, Bugojna, Kaknja, Sarajeva, Zenice, ... Mladi iz La Verne i Frame obučeni u narodne fojničke nošnje, čitali su na sv. misi i radili u muzejskoj konobi za potrebe hodočasnika. Veliki zbor naše župe ''Fra Nenad Dujić'' pod ravnanjem s. Simplicije Budimir i Damira Iviša, i ovaj put je odlično animirao sv. liturgijsko slavlje. Posebno je bilo lijepo vidjeti vjernike u narodnim nošnjama iz Fojnice, Brestovskog, Busovače i Kraljeve Sutjeske.

Sv. misu je predvodio fra Zoran Mandić, gvardijan iz Jajca uz koncelebraciju tridesetak svećenika iz Sarajeva, Visokog, Kraljeve Sutjeske, Kreševa, Uskoplja, Busovače, Kiseljaka, Livna, Guče Gore i Deževica.  / R. R.

fotografije-branko.trogrančić

 


Stranica 7 od 50

Župa Fojnica

Trenutno aktivnih Gostiju: 17 
Posjete Sadržajima : 210329Copyright © by Franjevački samostan Fojnica | All rights reserved | Designed by webmaster