• Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Kosidba u samostanskom voćnjaku na brdu Križ

Franjevaci su došli u Fojnicu polovicom XIV. stoljeća gdje su u sjevernom dijelu tadašnjeg naselja, na lokalitetu Pazarnice, sagradili crkvu i samostan. Početkom XVI. stoljeća, godine 1503. crkva i samostan premješteni su na donje padine brda Križ, gdje se i danas nalaze. U povijesti dugoj preko 650 godina bilo je mnogo poteškoća, nevolja i tragedija, ali isto toliko i radosti u zajedništvu i povezanosti ne samo katoličkog puka sa svojim fratrima. Bilo je stotine načina na koji se to potvrđivalo, a na jedan su župljani podsjetili prve subote u srpnju 2014. godine.

Dvadesetsedam župljana došli su kositi i kupiti travu (čairu) na padinama brda Križ iznad samostana gdje je prije šesnaest godina zasađen voćnjak. Ta gesta, taj znak odanosti fratrima u Samostanu Duha Svetoga, može se nekomu učiniti sitan, ali on je beskrajno važan i drag svima koji na umu i u srcu imaju misao za važnost franjevaštva u povijesti Fojnice i BiH. Fojničani su barem na jedan dan zaboravili životne probleme i prihvatili se kose, belegije, čekića, vila i grablji. Najviše ih je bilo iz Šćitova (trojica braće Stojanovića, Nikica, Stipica i Ivica), rođak im Ivo Stojanović, a čast gornjeg dijela župe spasili su učitelj Viktor Knežević i Zdeno Miličević.

Lijepo je bilo vidjeti kosce i kupilice. Tako smo se barem na kratko prisjetili lijepih vremena rada, reda i poroda. / R. R.

fotografije/hazim.čukle

 

ŠĆITOVO: Proslava Srca Isusova

Na Mladu nedjelju, 29. lipnja 2014. godine bila je vanjska proslava Srca Isusova u Šćitovu. Središnje misno slavlje u 11.00 sati prevodio je fra Ivan Pervan. Proslavi su prethodile djela pokore i ljubavi kroz pobožnost trodnevnice i procesijom oko filijalne crkve Srce Isusovo.

I ovoga puta Šćitovljani su pokazali svoju vjeru, nadu i ljubav prema Bogu, Crkvi, prema bližnjemu i svome kraju. Pored aktivnosti na nedjeljnim liturgijskim slavljima, u proteklih godinu dana, bili su angažirani na uređenju svoje crkve, na koju su ponosni. U skorije vrijeme završit će izgradnju parkinga u crkvenom dvorištu, a planiraju urediti i fasadu na crkvi. Neka dobri Bog blagoslovi narod svoj! Amen / R. R.

fotografije

 

FRATARSKE STAJE: Izlet ministranata

U subotu, 14. 6. 2014. god. bio je radosni ministrantski izlet na Fratarske staje. Bilo je naših 26 ministranata, zajedno s fra Domagojem Šimićem, dvije framašice i dva mladića iz Laverne. Izlet je bio nagrada ministrantima za uspješnu 2013/14. ministrantsku godinu. Družili su se, zabavljali, igrali, plesali, planinarili, pa čak ni gusta magla i kiša, koja je neprestano padala, nisu mogli pokvariti njihovo raspoloženje. I kad se mrak već polako spuštao, krenuli su svojim domovima nasmijani i sretni. / Maja KNEŽEVIĆ

fotografija

 


Stranica 2 od 46

Župa Fojnica

Trenutno aktivnih Gostiju: 12 
Posjete Sadržajima : 200762Copyright © by Franjevački samostan Fojnica | All rights reserved | Designed by webmaster