• Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

La Verna i Frama Fojnica: Nakon ljetne stanke, nastavljeni susreti mladih

U rujnu mjesecu pastoralni rad u našoj župi postaje sve sadržajniji i bogatiji. Nakon što je nedavno započeo intenzivniji župni vjeronauk za djecu (prvopričesnici i krizmenici), sinoć je, nakon ljetne stanke, nastavljen pastoralni rad mladih kroz La Vernu i Framu. Fra Domagoj Šimić, voditelj pastoralnog programa zadovoljan je odazivom djece i mladih. Mladi su u udruzi La Verna i Frami angažirani u svim pastoralnim aktivnostima naše župne zajednice, koja na ovakav način postaje živa Crkva. Župljani često znaju izraziti svoje zadovoljstvo pastoralnim aktivnostima u našoj župi Fojnica. Neka Bog, po zagovoru sv. Franje, čuva našu mladost! / Frama

fotografije

 

Kreševo: Sportski susret Frame Bosne Srebrene

U subotu, 20. 9. 2014. g., u Kreševu je održan je još jedan sportski susret Frame, pod geslom ''Sportom protiv ovisnosti''. Na susretu je sudjelovalo oko 25 Frama iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, pa tako se pridružila i naša Frama Fojnica.

Susret je započeo u 9:30 sa sv. Misom, koju je predvodio duhovni asistent Frame Brestovsko fra Damir Pavić. On nam je u homiliji rekao kako je bit susreta ne da pobijedimo, nego da steknemo nova poznanstva i družimo se s našom braćom i sestrama, framašima. Nakon sv. Mise, Ivan Valent, bivši narkoman, ukratko nam je ispričao svoju priču, svije svjedočanstvo o paklu droge. Poručio nam je da uz čvrstu vjeru u sebe i u Boga možemo sve, pa čak i ono što nam se čini nemogućim.

Nakon toga smo išli do dvorane u kojoj su se igrali nogomet i odbojka. Najvažnije je istaći da su svi framaši pružali podršku jedni drugima, iako su svi imali svoje predstavnike. Nije se navijalo samo za svoju Framu. Uz pjesmu, radost i smijeh završili smo i ovogodišnji sportski susret i uputili se veselo svojim domovima, željno iščekujući sljedeći susret Frame. / V. Barišić

fotografije

 

Muzej samostana u Fojnici: 11.000-ti posjetitelj u proteklih osam mjeseci rada

U proteklih osam mjeseci rada (1. 1. - 31. 8. 2014.) Muzej samostana u Fojnici pohodilo je nešto više od 11.000 posjetitelja iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Kosova, Albanije, Turske, Njemačke, Francuske, Bahreina, Katara, Kuvajta, U.A.E, Saudijske Arabije, Irana, Iraka, Švicarske, Češke, Sirije, Japana, Malezije, Libije, Egipta, Palestine, Indonezije, Australije, Austrije, Luksemburga, Irske, Pakistana, Danske, Engleske, USA, Meksika, Brazila, Južnoafričke republike, Ruande, Španjolske, Švedske, Norveške, Ugande, Italije i Poljske. Bilo je jedanaest studenata i profesora iz Sarajeva, Tuzle, Fojnice, Travnika i Zagreba koji su, na temelju građe iz našeg arhiva i stare biblioteke, radili svoje stručne radove na različitim fakultetima i znanstvenim ustanovama.

U knjizi dojmova posjetitelji su zapisali svoja zapažanja, od kojih izdvajamo: ''Selma i Mirsad Omić, sa dubokim i iskrenim poštovanjem prema bosanskoj prošlosti i njenim izuzetnim čuvarima franjevcima, kojima se iskreno zahvaljujemo što su bili i jesu u ovoj našoj zemlji Bosni! ... I što ovo sve sakupiše, sačuvaše i napraviše, ... (1. 8. 2014.)''; ''S velikim užitkom smo razgledali eksponate u ovome Muzeju, diveći se bogatoj zbirci naše starine, te veoma kvalitetno razvrstanim eksponatima sa jasnom sistematizacijom artefakata i jednostavnim objašnjenjima - Bruneta i Marjan Gavran (7. 8. 2014.)''; ''Prigodom ljetne kolonije dijecezanskih bogoslova pohodili smo drevni samostan Franjevaca u Fojnici i ovaj bogati muzej i galeriju slika koja je vrlo lijepo postavljena. Drago mi je da se u ovom muzeju spaja prošlost i sadašnjost - Vinko kard. Puljić, nadbiskup vrhbosanski (18. 8. 2014.)''.

U prošlu subotu, 13. rujna, naše kamere zabilježile su zanimljiv posjet folklorne skupine iz Engleske. Blackmore Morris Men je folklorna skupina iz Essexa, pokrajine u blizini Londona. Oni plešu tradicionalni ples ''Morris''. Gostovali su u Austriji, Francuskoj, Sloveniji i Portugalu, a ove godine posjetili su i našu zemlju BiH, a za prošli vikend došli su i u našu Fojnicu. Njihove zanimljive nošnje i ples možete pogledati na fotografijama.

U narednom periodu planirano je podići rad Muzeja na višu razinu. Uskoro će biti realiziran projekt financijski i ekološki prihvatljivoga grijanja zgrada Muzeja i Samostana, kojeg donira ambasada USA u Sarajevu. Tako će se riješiti dugogodišnji problem grijanja, koji je do sada bio veoma skup i ekološki neprihvatljiv. Zahvaljujući novom načinu grijanja, Muzej će za posjetitelje biti otvoren i u zimskom razdoblju.

Koncem naredne godine planirano je realizirati projekt unošenje knjižnog fonda u novoj biblioteci (ukupno je preko 37.000 naslova), čime bi se omogućo pristup školskoj djeci i mladima te svim građanima da se mogu učlaniti u klub čitalaca knjiga nove biblioteke Muzeja samostana u Fojnici. / A. Šimunić

fotografije

 


Stranica 2 od 51

Župa Fojnica

Trenutno aktivnih Gostiju: 16 
Posjete Sadržajima : 216077Copyright © by Franjevački samostan Fojnica | All rights reserved | Designed by webmaster