• Povećaj slova
 • Resetiraj
 • Smanji slova

Kreševo: Sportski susret Frame Bosne Srebrene

U subotu, 20. 9. 2014. g., u Kreševu je održan je još jedan sportski susret Frame, pod geslom ''Sportom protiv ovisnosti''. Na susretu je sudjelovalo oko 25 Frama iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, pa tako se pridružila i naša Frama Fojnica.

Susret je započeo u 9:30 sa sv. Misom, koju je predvodio duhovni asistent Frame Brestovsko fra Damir Pavić. On nam je u homiliji rekao kako je bit susreta ne da pobijedimo, nego da steknemo nova poznanstva i družimo se s našom braćom i sestrama, framašima. Nakon sv. Mise, Ivan Valent, bivši narkoman, ukratko nam je ispričao svoju priču, svije svjedočanstvo o paklu droge. Poručio nam je da uz čvrstu vjeru u sebe i u Boga možemo sve, pa čak i ono što nam se čini nemogućim.

Nakon toga smo išli do dvorane u kojoj su se igrali nogomet i odbojka. Najvažnije je istaći da su svi framaši pružali podršku jedni drugima, iako su svi imali svoje predstavnike. Nije se navijalo samo za svoju Framu. Uz pjesmu, radost i smijeh završili smo i ovogodišnji sportski susret i uputili se veselo svojim domovima, željno iščekujući sljedeći susret Frame. / V. Barišić

fotografije

 

Muzej samostana u Fojnici: 11.000-ti posjetitelj u proteklih osam mjeseci rada

U proteklih osam mjeseci rada (1. 1. - 31. 8. 2014.) Muzej samostana u Fojnici pohodilo je nešto više od 11.000 posjetitelja iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Kosova, Albanije, Turske, Njemačke, Francuske, Bahreina, Katara, Kuvajta, U.A.E, Saudijske Arabije, Irana, Iraka, Švicarske, Češke, Sirije, Japana, Malezije, Libije, Egipta, Palestine, Indonezije, Australije, Austrije, Luksemburga, Irske, Pakistana, Danske, Engleske, USA, Meksika, Brazila, Južnoafričke republike, Ruande, Španjolske, Švedske, Norveške, Ugande, Italije i Poljske. Bilo je jedanaest studenata i profesora iz Sarajeva, Tuzle, Fojnice, Travnika i Zagreba koji su, na temelju građe iz našeg arhiva i stare biblioteke, radili svoje stručne radove na različitim fakultetima i znanstvenim ustanovama.

U knjizi dojmova posjetitelji su zapisali svoja zapažanja, od kojih izdvajamo: ''Selma i Mirsad Omić, sa dubokim i iskrenim poštovanjem prema bosanskoj prošlosti i njenim izuzetnim čuvarima franjevcima, kojima se iskreno zahvaljujemo što su bili i jesu u ovoj našoj zemlji Bosni! ... I što ovo sve sakupiše, sačuvaše i napraviše, ... (1. 8. 2014.)''; ''S velikim užitkom smo razgledali eksponate u ovome Muzeju, diveći se bogatoj zbirci naše starine, te veoma kvalitetno razvrstanim eksponatima sa jasnom sistematizacijom artefakata i jednostavnim objašnjenjima - Bruneta i Marjan Gavran (7. 8. 2014.)''; ''Prigodom ljetne kolonije dijecezanskih bogoslova pohodili smo drevni samostan Franjevaca u Fojnici i ovaj bogati muzej i galeriju slika koja je vrlo lijepo postavljena. Drago mi je da se u ovom muzeju spaja prošlost i sadašnjost - Vinko kard. Puljić, nadbiskup vrhbosanski (18. 8. 2014.)''.

U prošlu subotu, 13. rujna, naše kamere zabilježile su zanimljiv posjet folklorne skupine iz Engleske. Blackmore Morris Men je folklorna skupina iz Essexa, pokrajine u blizini Londona. Oni plešu tradicionalni ples ''Morris''. Gostovali su u Austriji, Francuskoj, Sloveniji i Portugalu, a ove godine posjetili su i našu zemlju BiH, a za prošli vikend došli su i u našu Fojnicu. Njihove zanimljive nošnje i ples možete pogledati na fotografijama.

U narednom periodu planirano je podići rad Muzeja na višu razinu. Uskoro će biti realiziran projekt financijski i ekološki prihvatljivoga grijanja zgrada Muzeja i Samostana, kojeg donira ambasada USA u Sarajevu. Tako će se riješiti dugogodišnji problem grijanja, koji je do sada bio veoma skup i ekološki neprihvatljiv. Zahvaljujući novom načinu grijanja, Muzej će za posjetitelje biti otvoren i u zimskom razdoblju.

Koncem naredne godine planirano je realizirati projekt unošenje knjižnog fonda u novoj biblioteci (ukupno je preko 37.000 naslova), čime bi se omogućo pristup školskoj djeci i mladima te svim građanima da se mogu učlaniti u klub čitalaca knjiga nove biblioteke Muzeja samostana u Fojnici. / A. Šimunić

fotografije

 

Jesen 2014.: Župni vjeronauk za djecu i mlade

U jesen 2014. godine započeo je intenzivniji rad u župnom vjeronauku za djecu i mlade. Prvopričesnici, krizmenici, čitači, pjevači, framaši i ministranti imaju tjedno svoje redovite susrete i probe. Kandidate za Prvu sv. pričest i sv. Krizmu 2015. godine, priprema fra Domagoj Šimić podučavajući ih o osnovnim člancima naše vjere, sakramentima i molitvi.

U župi je veoma važan župni vjeronauk za djecu i mlade, čiji sadržaj treba biti dobra pouka o temeljima naše vjere. Takav način rada traži puno pripremanja, rada i ustrajnosti, jer samo takav pristup ostavlja duboke korijene naše vjere i daje sigurnost u budućnosti. Danas postoji i drugačiji način rada s djecom i mladima, koji je popularniji i lakši, jer od vjeroučitelja, roditelja i djece ne zahtijeva posebne pripreme, rada, odgovornosti i ustrajnosti, što donosi slabe rezultate i nesigurnu budućnost. U praksi ipak najviše cijenimo ono za što smo se dobro potrudili. Tako da za čvrstu i stamenu vjeru naših budućih generacija treba dobro i temeljito raditi. To je zapravo pravi rad na Njivi Gospodnjoj. Djeci, mladima i njihovim roditeljima te vjeroučiteljima želimo uspješnu vjeronaučnu 2014/2015. godinu! / R. R.

 fotografije

 
 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  10 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »


Stranica 1 od 50

Župa Fojnica

Trenutno aktivnih Gostiju: 7 
Posjete Sadržajima : 211248Copyright © by Franjevački samostan Fojnica | All rights reserved | Designed by webmaster